Musyk by de buren is nyt foar de gein

15 oktober 2017 - Ut is nuver mar soms falle saken samen. Ferleden week kreech ik un berichtje fan ut Bolwerk. In desember wille se un húskamerfestival houwe onder ut motto "Muziek bij de Buren". Dêr soeke se nou lokasies foar.

Un jaar of wat leden hadden we ok su'n festival, mar toen gong ut nyt alleen om muzyk, mar wurden der ok ferhalen ferteld. Befoarbeeld in de Waterpoort.

amazing stroopwafels

Su'n "Muziek bij de Buren", mar dan wel in un groate húskamer, hewwe Frou D. en ik fan 'e week metmaakt. Met un optreden fan un groep wêr ik altyd al fen fan bin: de Amazing Stroopwafels.

Dat komt su: Jaren werom spoelden wij deur de regen en un wrakke tent Frankryk út. Na een nacht in de Vogezen waren we al weer thús en kregen we de Stiper fan skoanouwelui met. We mochten dus met hun boat fut.

Ut was dan wel un mislukte kampeerfakansie (eigen skuld, dikke bult, we hadden al lang un nije tent kope kennen, mar ja, ut was in ut suden altyd moai weer, nou), maar met de boat fut fonnen de kienders ok moai en misskien noch wel moaier.

De kollega's op ut werk pesten in de Sneekweek my deur achter myn bijdrage fan ut seilen un Stroopwafels-hit te draaien. "Ik ga naar Frankrijk, ik kom nooit terug."

wim stroopwafel Ik hew ut der in de húskamer an de IJlsterkade noch met sanger Wim ofer hat; se hewwe ut lietsje spesjaal foar Frou D. en mij songen. Ut was un belevenis met un klein ploegje mënsen su'n "konsert" metmake te kennen. Alle lof foar ut inisiatief.

Hoe lang was dy fakansie leden? Ik mut de doazen met dia's nakieke om dat werom fine te kennen.


Waren Koot en Bie toen ok al aktyf? Fan 'e week stonnen der in soad ferhalen over Arjen van der Grijn in de lanlike kranten en gister in de Liwwarder. Arjen was ferantwoordlik foar hoe al dy tiputsjes fan Koot en Bie der út sagen. Tegenwoardich doet hy ok in soad foar Tryater en andere Friese foarstellingen. Hy woant al jaren in Grou. Fanwege ut skûtsjesilen, ston in de Liwwarder. Fanmiddach siët Arjen werom op syn karriëre fan 50 jaar as "Neerlands bekendste en beste grimeur".

Der salle fast un soad fan syn (BN'ers) klanten op syn resepsie en de presentasie fan syn boek ou komme. Arjen sal wel dacht hewwe: ik hew de laatste jaren altyd fanwege jumme naar ut westen mutten, kom nou hier mar.

Wat se nyt wisten: hy wurde Offisier in de Orde fan Oranje Nassau. Un hoge Koninkleke Onderskieding.

waterpoortDat hy in Grou woant, wist ik al un skofke. Deur un toefal. Ik kwam met Arjen in de kunde bij un foarstelling. Hy herkende mij an myn stem. Dat ferbaasde my toen, mar nou begryp ik ut beter: fanwege dat maken fan al dy tipetjes let hy op allerhande saken, ok op de stem.

Dy ontmoeting was in ut teater wer hy fandaach terecht huldigd wurdt. In oans teater an de Westersingel. Hier in oans Sneek, de stad fan de Waterpoort.


Cijfers bepalen maar versluieren ook

7 Oktober 2017 - In de maanden dat ik Hare Majesteit mocht dienen in de functie van commercieel directeur ener Korporaalskantine, heb ik gestudeerd. De ledige uurtjes werden gevuld met een cursus statistiek via de roemruchtige instelling de LOI.

Veel herinner ik mij niet meer van de gewogen gemiddelden en dergelijke, maar één uitgangspunt is mij wel bij gebleven: twijfel altijd aan de cijfers. Want voor je het weet zetten de getallen en de daaruit getrokken conclusies je op het verkeerde been.

Ik moest daaraan denken toen ik een artikel las over de democratische vertegenwoordiging na de gemeentelijke herindeling, geschreven door oud-collega Willem Bosma. Zijn stelling: bij het groter worden van gemeenten verwatert de vertegenwoordiging en de invloed van de burgers.

Puur cijfermatig heeft hij gelijk. Je moet echter de raadsleden en hun partijen niet alleen afrekenen op het aantal stemmen dat ze per zetel behalen. Het gaat ook om de kwaliteit. Iemand van een kleine partij is mogelijk kwalitatief beter dan een backbencher van een grote fractie.

Het gaat vooral om de kwaliteit. De kwaliteit van de partijen, van de kandidaten, maar ook van de kiezers zelf. De stemmers bepalen immers hoe de raad erg gaat uitzien en daarmee hoe meerderheden voor een stabiel college van burgemeester en wethouders gaan zorgen.

Maandag moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Het sluitstuk van de interne verkiezingen en het begin van de strijd om de zetels in de raad van Súdwest-Fryslân. De strijd om de gunst van de kiezer.

De eerste schoten voor de boeg zijn al weer gelost. In dat licht ziet de Opregte Sneeker het stellen van vragen over het financiële "hâlden en dragen" van een wethouder na zijn motorongeluk. Zou de geachte afgevaardigde die vragen twee jaar geleden ook gesteld hebben?

Soms denk ik wel eens dat zo'n actie gegrondvest is op een gevoel van onmacht, op een Calimero-gevoel zo van "Ik/mijn partij is klein en jullie zijn groot, en dat is niet eerlijk".

Maar laten we alsjeblieft reëel blijven. Laat de keuze niet beïnvloeden door dergelijke incidenten. Kijk naar de kwaliteit van de partijen en hun kandidaten. En houdt in het achterhoofd: Democratie is ook en vooral rekening houden met minderheden. Ik wens een ieder een prettige verkiezings(s)t(r)ijd tot 22 november.