Terug naar de voorpagina...

Wintertijd is daar, zeuren maar

29 oktober 2017 - De wintertijd is weer daar. De eerste grote herfststorm raasde over ons land en richtte in Duitsland op veel plaatsen een ravage aan.

Sinterklaas is onderweg naar Nederland en Nederlanders zijn onderweg naar Spanje om in het door de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd verscheurde land te overwinteren. Net als ieder jaar.

Ook de hoogtedagen van de zeurpieten naderen met rasse schreden. Het eerste onderwerp hebben we alweer gehad: heeft de wintertijd wel of geen nut?

Geneuzel

Wat een geneuzel. Waar gaat dit allemaal over? Even de klok een uurtje terugzetten (met al die apps en smartphones gaat dat ook nog automatisch), wat langer op bed blijven liggen en we zijn weer het heertje.

Maar zo werkt het tegenwoordig niet meer. Vroeger zeurde je over zoiets alleen op verjaardagsfeestjes en bij de kapper. Die was toch altijd met je eens. Zaken zijn zaken nietwaar en de klant is koning.

Nu klaag je op Facebook en de hele wereld klaagt mee. Let op, nu gebeurt het nog onderhuids, maar als straks de pakjesboot de Dokkumer Ee opstoomt gaat het voluit. Dan is Zwarte Piet weer verheven tot het negatieve symbool van ons slavernijverleden.

Zijn wij, de babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog, verantwoordelijk voor wat er pak 'm beet drie eeuwen geleden door onze voorouders, althans een klein deel ervan, is aangericht? En wisten die toen beter?

Kerstman ook discriminerend

Wat zullen onze nazaten ons over een paar eeuwen verwijten? Misschien wel dat wij Sinterklaas ten grave hebben gedragen in plaats van de kerstman.

Het is toch van de belachelijke dat dit symbool van de Amerikaanse consumptiemaatschappij steeds meer aanhangers in ons land krijgt. Dat komt zeker door Netflix en Trump.

Die kerstman met zijn grote en wilde bos haar en baard is bovendien discriminerend ten opzichte van het kalende mannelijke deel van onze bevolking. Gladhoofders, kom in opstand.

In de 46 jaar dat Frou D. en de Opregte Sneeker nu lief en leed delen, althans onder één dak, is er heel wat veranderd. In ons althans mijn geboortejaar, was geluk nog heel gewoon, zong Gerard Cox. Tegenwoordig lijkt geluk veel minder normaal te zijn.

Of komt die onvrede, want dat is volgens mij de belangrijkste oorzaak van het steeds maar oprakelen van die onzin, door de individualisering van de maatschappij? Facebook, Twitter, WhatsApp mogen in naam groepsactiviteiten zijn, maar in werkelijkheid gaat het om eenrichtingsverkeer.

Geen politieke propaganda op Social Media

In een groepsgesprek kom je immers tot uitwisseling van argumenten en begrip voor elkaars mening. Met de smartphone in je hand reageer je echter primair, zonder rekening te houden met de visie van een ander.

De komende zes weken zal het in de Friese media vooral gaan over de herindelingsverkiezingen, die ook aan ons Snekers niet voorbij gaan. Ik wens alle verkiesbare kandidaten voor de gemeenteraad veel publiek toe op de overal te organiseren bijeenkomsten.

Dan komt hopelijk de groepsdiscussie weer goed op gang. En alleen dat al is winst voor de democratie. Eenrichtingsverkeer van politici richting kiezers is verkeerd. Daarom moet het de politieke partijen worden verboden om actief te zijn op Facebook en andere zogeheten Social Media.


Volvo Ocean op weg naar Den Haag

22 Oktober 2017 - In mijn ooghoek zie ik de start van de Volvo Ocean Race bij Alicante in Spanje. Zeven boten zijn begonnen aan hun zeven maanden rond de wereld racezeilen. De finish is volgend jaar juni in Den Haag.

Net was er een bijna bakboord-stuurboord-situatie tussen de beide Nederlandse boten: de AkzoNobel en Brunel. En een uurtje later moet de Brunel (na en net als de Maphre) een strafrondje varen, iets wat bij het skûtsjesilen ook regelmatig het geval is.

straf Toen ik bij Omrop Fryslân werkte, werd ik al snel gebombardeerd tot zeilverslaggever. Logisch, gezien mijn Sneker achtergrond en ervaring als onder meer zeilinstructeur bij de toenmalige jeugdherberg Wigledam.

Ik kreeg twee keer de kans om de Whitbread Round the World Race te verslaan. Dirk Nauta uit Oppenhuizen voer toen als schipper mee met eerst de Philips Innovator en vier jaar later met de Equity and Law 2.

De start en de finish waren die jaren nog in Engeland, in Southampton. Logisch, want de sponsor Whitbread was een Brits bedrijf. Toen was het verschil tussen de deelnemers ook groot, geen eenheidsklasse zoals we nu zien.

Arbitrage en publiciteit

Die commerciële belangen zie je weer terug in deze race. Neem alleen maar de kwestie rond Simeon Tienpont en AkzoNobel. Tienpont wel of geen schipper? Het werd tot de raad van arbitrage uitgevochten. Publiciteit verzekerd.

Leuk is dat in en bij deze race een paar "bekenden" uit de tijd van Nauta betrokken zijn. Bouwe Bekking, schipper op de Brunel , heeft bijvoorbeeld assistentie binnen het walteam van Gideon Messink, ook ooit bemanningslid bij Nauta.

Ruim 500 kilometer noordelijk van Alicante ligt Barcelona, waar de Sneker Flying Dutchman-zeilers Willem Nico en Gerhard Potma in 1992 meezeilden tijdens de Olympische Spelen. Barcelona, de hoofdplaats van Catelonië, waar een deel van de bevolking strijdt voor meer onafhankelijkheid.

Het blijkt welhaast onvermijdelijk dat er in de media kaartjes opduiken waarop ons Fryslân wordt aangeduid als een regio die vergelijkbaar is met Catalonië en de vermeende vrijheidsstrijd daar. Gelukkig valt het hier wel mee.

Strijdbare Commissaris des Konings

Hoewel, het moet wel gezegd worden dat onze huidige Commissaris des Konings, Arno Brok, zich strijdbaarder uit dan al zijn na-oorlogse voorgangers bij elkaar. Althans wat meer culturele selsstannicheid betreft. En op een democratische wijze te realiseren.

De toestand van de democratie werd niet geprezen door De Verleiders, die onlangs in ons theater hun treurspel "Stem Kwijt" brachten. Een voorstelling, die inhoudelijk op een veel lager peil dan ik had verwacht.

Na afloop, in een gesprek met één van de spelers, kon ik dat niet goed verwoorden, maar Ron Rijghard formuleerde vrijdag in zijn recensie in de NRC (één ster!) precies wat ik bedoelde.

"Het affront aan de democratie van De Verleiders is dat ze zich niet bekommeren om onderbouwing, argumenten, dialoog, het uitdiepen van een onderwerp of het meer dan in oneliners presenteren van standpunten. Als je zo graag de democratie wil verdedigen, doe dan je best om een voorbeeld te zijn. Denk een stap verder en toont iets van een eigen of origineel inzicht."

youp van 't HekGisteravond zag ik in het zelfde theater Youp van het Hek (foto afkomstig van zijn website) met een "try-out" van zijn nieuwe nieuwjaarsprogramma "waarvan u waarschijnlijk heel weinig op t.v. terug ziet", zoals hij meteen maar waarschuwde. Op deze uitverkochte voorstelling zie ik met meer plezier terug dan op die van Van Houts, De Ket en anderen.

Ik ben benieuwd of er maandag een "recensie" van "Een vloek en een zucht" in de Leeuwarder staat. Misschien wel niet. Zaterdag pakte de krant overigens voor Sneek e.o. bijzonder goed uit met onder in een beschouwend interview Douwe Visser over sport en werk.

Maar ook met een interview met meester Anne (van der Werf), voormalig advocaat hier ter stede en de man die mij ooit de eerste beginselen van de staatsinrichting bijbracht. Peter van der Meeren (nazaat van de vroegere kruidenier op het Kleinzand) zocht hem in Spanje op.

Peter bracht ook een bijdrage vanuit Alicante, waar de zoon van jachtbouwer Gerrit Hofstra (Oppenhuizen) een belangrijke rol in de Volvo Ocean Organisatie vervult.

Zo zie je maar hoe we nu voor Sneek weer een belangrijke rol in de wereld kunnen framen.


Musyk by de buren is nyt foar de gein

15 oktober 2017 - Ut is nuver mar soms falle saken samen. Ferleden week kreech ik un berichtje fan ut Bolwerk. In desember wille se un húskamerfestival houwe onder ut motto "Muziek bij de Buren". Dêr soeke se nou lokasies foar.

Un jaar of wat leden hadden we ok su'n festival, mar toen gong ut nyt alleen om muzyk, mar wurden der ok ferhalen ferteld. Befoarbeeld in de Waterpoort.

amazing stroopwafels

Su'n "Muziek bij de Buren", mar dan wel in un groate húskamer, hewwe Frou D. en ik fan 'e week metmaakt. Met un optreden fan un groep wêr ik altyd al fen fan bin: de Amazing Stroopwafels.

Dat komt su: Jaren werom spoelden wij deur de regen en un wrakke tent Frankryk út. Na een nacht in de Vogezen waren we al weer thús en kregen we de Stiper fan skoanouwelui met. We mochten dus met hun boat fut.

Ut was dan wel un mislukte kampeerfakansie (eigen skuld, dikke bult, we hadden al lang un nije tent kope kennen, mar ja, ut was in ut suden altyd moai weer, nou), maar met de boat fut fonnen de kienders ok moai en misskien noch wel moaier.

De kollega's op ut werk pesten in de Sneekweek my deur achter myn bijdrage fan ut seilen un Stroopwafels-hit te draaien. "Ik ga naar Frankrijk, ik kom nooit terug."

wim stroopwafel Ik hew ut der in de húskamer an de IJlsterkade noch met sanger Wim ofer hat; se hewwe ut lietsje spesjaal foar Frou D. en mij songen. Ut was un belevenis met un klein ploegje mënsen su'n "konsert" metmake te kennen. Alle lof foar ut inisiatief.

Hoe lang was dy fakansie leden? Ik mut de doazen met dia's nakieke om dat werom fine te kennen.


Waren Koot en Bie toen ok al aktyf? Fan 'e week stonnen der in soad ferhalen over Arjen van der Grijn in de lanlike kranten en gister in de Liwwarder. Arjen was ferantwoordlik foar hoe al dy tiputsjes fan Koot en Bie der út sagen. Tegenwoardich doet hy ok in soad foar Tryater en andere Friese foarstellingen. Hy woant al jaren in Grou. Fanwege ut skûtsjesilen, ston in de Liwwarder. Fanmiddach siët Arjen werom op syn karriëre fan 50 jaar as "Neerlands bekendste en beste grimeur".

Der salle fast un soad fan syn (BN'ers) klanten op syn resepsie en de presentasie fan syn boek ou komme. Arjen sal wel dacht hewwe: ik hew de laatste jaren altyd fanwege jumme naar ut westen mutten, kom nou hier mar.

Wat se nyt wisten: hy wurde Offisier in de Orde fan Oranje Nassau. Un hoge Koninkleke Onderskieding.

waterpoortDat hy in Grou woant, wist ik al un skofke. Deur un toefal. Ik kwam met Arjen in de kunde bij un foarstelling. Hy herkende mij an myn stem. Dat ferbaasde my toen, mar nou begryp ik ut beter: fanwege dat maken fan al dy tipetjes let hy op allerhande saken, ok op de stem.

Dy ontmoeting was in ut teater wer hy fandaach terecht huldigd wurdt. In oans teater an de Westersingel. Hier in oans Sneek, de stad fan de Waterpoort.


Cijfers bepalen maar versluieren ook

7 Oktober 2017 - In de maanden dat ik Hare Majesteit mocht dienen in de functie van commercieel directeur ener Korporaalskantine, heb ik gestudeerd. De ledige uurtjes werden gevuld met een cursus statistiek via de roemruchtige instelling de LOI.

Veel herinner ik mij niet meer van de gewogen gemiddelden en dergelijke, maar één uitgangspunt is mij wel bij gebleven: twijfel altijd aan de cijfers. Want voor je het weet zetten de getallen en de daaruit getrokken conclusies je op het verkeerde been.

Ik moest daaraan denken toen ik een artikel las over de democratische vertegenwoordiging na de gemeentelijke herindeling, geschreven door oud-collega Willem Bosma. Zijn stelling: bij het groter worden van gemeenten verwatert de vertegenwoordiging en de invloed van de burgers.

Puur cijfermatig heeft hij gelijk. Je moet echter de raadsleden en hun partijen niet alleen afrekenen op het aantal stemmen dat ze per zetel behalen. Het gaat ook om de kwaliteit. Iemand van een kleine partij is mogelijk kwalitatief beter dan een backbencher van een grote fractie.

Het gaat vooral om de kwaliteit. De kwaliteit van de partijen, van de kandidaten, maar ook van de kiezers zelf. De stemmers bepalen immers hoe de raad erg gaat uitzien en daarmee hoe meerderheden voor een stabiel college van burgemeester en wethouders gaan zorgen.

Maandag moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Het sluitstuk van de interne verkiezingen en het begin van de strijd om de zetels in de raad van Súdwest-Fryslân. De strijd om de gunst van de kiezer.

De eerste schoten voor de boeg zijn al weer gelost. In dat licht ziet de Opregte Sneeker het stellen van vragen over het financiële "hâlden en dragen" van een wethouder na zijn motorongeluk. Zou de geachte afgevaardigde die vragen twee jaar geleden ook gesteld hebben?

Soms denk ik wel eens dat zo'n actie gegrondvest is op een gevoel van onmacht, op een Calimero-gevoel zo van "Ik/mijn partij is klein en jullie zijn groot, en dat is niet eerlijk".

Maar laten we alsjeblieft reëel blijven. Laat de keuze niet beïnvloeden door dergelijke incidenten. Kijk naar de kwaliteit van de partijen en hun kandidaten. En houdt in het achterhoofd: Democratie is ook en vooral rekening houden met minderheden. Ik wens een ieder een prettige verkiezings(s)t(r)ijd tot 22 november.