Terug naar de voorpagina...

Herdenken en vooruit kijken...

15 april 2018 – Het is vandaag 73 jaar geleden dat Sneek werd bevrijd. Het is 73 jaar en een dag geleden dat De Waag bij de Marktstraat door toedoen van de bezetter tot ontploffing kwam en in brand geraakte. Het was in gebruik als munitiedepot. De Tweede Wereldoorlog zou wat Nederland betrof nog iets meer dan een halve maand duren.

De komende weken zullen we er vast weer het nodige over te weten komen in de media. Met als eindpunt de herdenking op vrijdag 4 mei van de gevallenen en een dag later het bevrijdingsfeest.

Maarten PetersIn dat gedenken past ook de belangeloze bijdrage die bijvoorbeeld Maarten Peters (publiciteitsfoto) jarenlang aan de dodenherdenking heeft geleverd. Hij schrijft iedere jaar een liedje dat in het voormalige Drentse concentratiekamp Westerbork wordt uitgevoerd.

Maarten staat aanstaande donderdag met Syb van der Ploeg, Edwin Reekers, Hubert Heeringa en anderen in Theater Sneek met Britse hits uit de jaren zestig. Weer zo'n avond nostalgische muziek voor de generatie waarover hoogleraar Geert Buelens een ongetwijfeld zeer interessant boek heeft geschreven.

anne In die jaren startte de carrière van Herman van Veen. Een van zijn latere hoogtepunten is het liedje "Anne" uit 1986, dat sinds anderhalve week voor de Opregte Sneeker en Frou D. een bijzondere betekenis heeft. Een kort citaat daaruit wat op en in deze tijd zeker toepasselijk is:

"Anne,
de wereld is niet mooi,
maar jij
kan haar een beetje
mooier kleuren"


Un paaskuier naar de nijbou

2 april 2018 - Je mutte wel us wat op su'n paassundachmiddach. Dus de kuierskoenen an, de smartphone op de sportieve kilometerteller en lope mar. Mar je mutte fansels wel un doel hewwe.

houkepoortNou, dat hadden Frou D. en ik. Iedere keer as wy deur ut Houkesloottunneltsje sjeesden, seiden we al teugen mekaar: dêr op 'e Houkepoort mutte we ok us kieke. Se bouwe der su hard.

Nou, op Earste Paasdach kwam ut der dus fan. Op 'e bruge sach ut earste stukje der fan de Houkepoart der wel aardich út, mar ut rijtsje huzen langs ut sloatsje lykt nyt feul tún an de achterkant (of foarkant?) te hewwen.

Wat ferderop was ut oans wel dúdlik dat wy wel un heel ein lope moesten om alles te siën. Dus met de telelens mar dy twee onder één kap'ers hast by de Houkesloat op ut portret setten. houkepoort

Ik bin geboren an wat toen de râne fan Sneek was: de Eeltje Halbertsmastraat. By myn opoe en opa tús. Ut overleving weet ik dat der toen an de kant fan wat toen de skiëtheuvel was, geen huzen stonnen. Ik kan my ok noch herinnere dat it Skulplak boud werd en dat derachter alleen mar groen weilân lei. En ik weet ok noch dat teugenover ut Swettebos, dat was toen alleen un jaachpad, it appelhof fan Brúnsma iensum yn ut laan lach.houkepoort

En as wy met de boat naar de meer gongen, dan sagen je na ut Eilân allenich mar koeien in ut feld met Offingewier op de achtergroan. Sondach ston ik suver hast halverwege it Galgelaen, ut hoekje fan de Potten wer wyin soad met de boat leinen.

houkepoort Ferders ferbaasde my op een fan de kavels de folchorde fan bouwen. Earst un túnhúske delsette, mar ja, je mutte as je ut ouwe hús al ferkocht hewwe wel un ander onderkommen fine nou. Mar su'n tochtich houten hokje lykt my wel wat al te fer socht.

In elk gefal hoop ik nyt dat de nije bewoaners fan de Houkepoort pine lije salle deur de ferhuzing. En dat se geen last krije fan wêr ut bord an de ingang foor waarskuwt.