Terug naar de voorpagina...

Culturele Sneekweek toekomstmuziek?

Sneek, 27 juni 2019 - Met het "concert" van The Analogues is, voor wat de Opregte Sneeker en Frou D. betreft, een eind gekomen aan het culturele seizoen 2018-2019. De nummers van Beatles-elpee "Abbey Road" uit 1969 vormden gisteravond (en dinsdag) de kern van dit optreden.

Zonder verklarende praatjes tussen de nummers ditmaal, want, zo zei drummer Fred Gehring vooraf, eigenlijk was dit een openbare repetitie voor de plaatopname komend weekend in Londen. Inderdaad, in de Abbey Road studio. Gelukkig beperkte de band zich niet tot de nummers van Abbey Road, maar waren er ook vele toegiften voor de twee keer uitverkochte zaal.

overzicht Westerkeijn Het was ons toetje van Oerol dat zondag eindigde op Terschelling. Een festival heel anders dan de feestSneekweek in de stad waarvan met name Garden of Dance terecht een discussiepunt is geworden. Een festijn toestaan ten bate van een enkele horecaondernemer op een plein tussen de winkelbebouwing en tegenover een woonbuurt, is uit den boze.

De Opregte Sneeker heeft op deze pagina al eerder betoogd dat het feestgedoe uit de hand is gelopen. Dat gebeurde toen het gemeentebestuurgoed vond dat muziekactiviteiten op negen avonden mochten worden georganiseerd. Vanouds was de Sneekweek ook in de stad zes dagen.

Westerkeijn Ieder geval één horecabaas uit de Sneker binnenstad blijkt alleen maar naar het eigen belang te kijken en geen rekening te (wilen)l houden met de omgeving. Hij stelde in de krant dat Garden of Dance voor hem alleen maar uit kan als het negen avonden duurt.

Ons gemeentebestuur heeft eerder gesteld te willen kijken naar een meer culturele invulling van de Sneekweek in de stad. Oerol is onze burgemeester niet vreemd. De Opregte Sneeker heeft haar meermalen mogen begroeten op het Terschellingse festival. Misschien dat daar ideeën zijn op te doen.

Nog even terugkijken naar het Waddeneiland. Wat de Opregte Sneeker betreft was Aardappelbloed het stuk dat het meest bij hem binnenkwam. Het was de zoektocht van vertelster Emma Lesuis naar haar roots in Suriname. Haar voorouders waren plantageslaven.

Zij vertelde het verhaal niet alleen maar illustreerde het ook met filmbeelden en muziek. Om in de juiste stemming te komen, moest je door een boerenstal lopen waar het rook naar pis en stront, symbolisch voor de leefomstandigheden van de slaven destijds.

last-tango Er waren ook andere mooie voorstellingen. Over Part Time Paradise schreven we al eerder. Bijzonder was ook Lost Tango met Carel Kraayenhof op bandeneon, over de teloorgang van een cruiseschip en zijn bemanning. Of Othello, een eigentijdse bewerking van de intriges rond een zwarte legeraanvoerder en zijn blanke vrouw. En dat alles in de buitenlucht tussen de duinen en gebracht door drie jonge actrices.

Je moet natuurlijk geen Oerol overbrengen naar onze kontreien, maar er zijn vast wel voorstellingen te vinden die je op een locatie in en rond Sneek kunt plaatsen. Per slot van rekening kent het stedelijke Amsterdam ook zijn "Over het IJ"-festival.

En een Parade, een festival met korte voorstellingen op een afgesloten terrein. Je zou hiervoor uit Sneek en Súdwest-Fryslân afkomstige acteurs, actrices en anderen die in onze regio hun carrière zijn gestart, kunnen uitnodigen. Het Rasterhoffpark is daar een voortreffelijke locatie voor. Dus wie weet.


Het is nu echt festivalzomer

14 juni 2019 – Terwijl morgen in Sneek het smartlappenfestival Sneek met een Snik plaats gaat vinden, is enkele tientallen kilometers noordelijker Oerol los gebarsten. De voorbereidingen vonden onder natte omstandigheden plaats, maar vrijdagmiddag brak de zon door en kwamen de driekwart broeken op het starteiland van Oerol, Westerkeyn, voor het licht.

fietsen Muziek, toneel en straattheater plus “expedities” en andere culturele uitspattingen behoren tot de vaste ingrediënten. Plus lang in de rij staan om kaartjes te bemachtigen of voorstellingen te bezoeken. En je moet geen haast hebben, want je wordt door “wildvreemden” aangesproken en ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

In de voorbereiding op dit festijn heeft de Opregte Sneeker alweer de nodige ervaring met de typische Oerolproblemen opgedaan. Problemen bij de kaartverkoop via internet, kaartjes die wel of niet zijn bezorgd of verzonden, waar niet alleen het publiek, maar ook acteurs het slachtoffer van waren.

joke En natuurlijk de weergoden die ingrepen. Zo werd de try-out van Part-time Paradise van Skoft&Skiep/Tryater, met oud-Sneekse Joke Tjalsma, vanwege onweer onderbroken. Het publiek moest naar de recreatiezaal van de camping en na bijna drie kwartier werd de mooie voorstelling hervat.

Zoals gezegd, er is niet alleen toneel, maar ook straattheater en sommige van die artiesten mogen op het festivalterrein het publiek vermaken. Zoals een Mexicaanse jongleur die met balletjes en spaghetti het soms onverstoorbaar dooretende publiek vermaakte. Ook dat is Oerol.jongleur