Terug naar de voorpagina...

Hoe lokaal en nieuwswaardig zijn onze kranten nog?

Sneek 27 december 2019 - "Koop plaatselijke waar, dan helpen we elkaar", die slogan uit lang vervlogen tijden kwam de Opregte Sneeker in gedachten toen hij met Frou D. de aanschaf van een nuttige voetbedekker besprak.

foto Enkele namen van landelijke grootwinkelbedrijven passeerden de revue en, als laatste, die van enkele plaatselijke middenstanders, ondernemers dus die al decennialang het hoofd boven water proberen te houden.

Tja, de tijd is allang voorbij dat we de kruidenierswaren haalden bij Van der Veer aan de Suupmarkt of in dat winkeltje van Gerrit "Kluun" op de hoek van de Willem Lodewijkstraat vlakbij de Sperkhemschool. Of dat slager Steenbeek of Spoelstra ons voor de toonbank zag staan.

Tuike, tuike...

Toen de gratis huis-aan-huis-kranten Sneker Advertentieblad, Sneker Koerier en Sneeker Nieuwsblad nog steunden op dergelijke zakenlieden, hielden wij daar als lokale redacteuren onbewust ook rekening mee. Niet dat we hen onze kritische blik onthielden, maar wij waren het lokale "sufferdsje" dus tuike, tuike...

Als ik dan nu, op zo'n stralende winterochtend, na een grauwe Tweede Kerstdag als die van gisteren, zowel de Sneker als de Leeuwarder Krant beschouw, dan zie ik toch weer de inhoudelijke neergang van deze media aan de horizon opdoemen.

Neem die wekelijkse ergernis in de Sneeker: de soms paginagrote advertenties van evenementen buiten het verspreidingsgebied van de krant. Soms gaat het om voorstellingen die later in Theater Sneek te zien zijn. Ergo, de Sneeker zorgt, dankzij eigenaar Noordelijke Dagblad Combinatie, zeg maar LC en Nieuwsblad van het Noorden, hier ter stede voor minder bezoek.

De "uitpagina" is ook zoiets. Wat kan het de Opregte Sneeker schelen dat er in bijvoorbeeld Haulerwijk, in oost-Friesland volgens de organisatoren zelf, iets "bijzonders" op het programma? Gaat de doorsnee Sneker dat bezoeken? Ik denk het niet en wie wel afreist, was als geïnteresseerde ook wel zonder die aankondiging afgereisd.

Favorieten van recensenten

Vandaag, zoals de laatste jaren steeds op de laatste vrijdag van het jaar, verrassen de recensenten van de Leeuwarder ons met het jaarlijkse rijtje van favorieten. Wat moet ik er eigenlijk mee. Hun mening is de mijne niet. En hen interesseert het niet wat ik er van vind.

Maar omdat zij vandaag mij een mening ongevraagd ventileren, neem ik de vrijheid om iets over de LC op te rispen. De krant kreeg namelijk onlangs een onderscheiding voor de vernieuwde opmaak en is daar trots op.

Je zou zo'n award verwachten als het om een originele, een eigenzinnige vondst zou gaan. Maar als ik bijvoorbeeld de zaterdagkrant bekijk, zie ik vaak een voorpagina met een gelijksoortige opmaak als sommige landelijke kranten. Een grote foto want die verkoopt beter, las ik een keer als "verontschuldiging".

Een wekelijkse gimmick is een luchtfoto van een Fries dorp. NRC en Volkskrant hebben ook al maanden een plaat over twee pagina met daarbij in de Volkskrant een kolomlange beschouwing van wat op die foto te zien is en hoe de fotoredacteur dat interpreteert.

Bezuiniging?

Moeten wij nu, net als de (hoofd)redactie van de LC, trots zijn op die vernieuwde opmaak? Gaat het hier niet om een verkapte bezuiniging? Zo'n foto van een freelance fotograaf (de LC kent geen vaste fotografen meer) is immers goedkoper dan een paar redacteuren en een eindredacteur in vaste dienst die de "siden" moeten vullen.

En wat betekent het voor ons, de abonnees van de krant? Stijgt de lezenswaardig van de krant? Integendeel. En we betalen bovendien voor minder lezenswaardige inhoud hetzelfde bedrag. Dus betalen we op de keeper beschouwd meer.

Desondanks wenst de Opregte Sneeker de lezer een nieuwsgierig en nieuwswaardig 2020.