Opregte Sneeker kop

sks

        Skûtsjesilen 2019

Grou voor de zesde maal en derde keer op rij kampioen SKS

Snitser Mar 9 augustus 2019 - Douwe Visser (Grou) is er in geslaagd om voor de zesde keer, en voor de derde keer op rij, het kampioenschap van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen te veroveren. Dat gebeurde in een voor de drie koplopers in het klassement gekke wedstrijd.

Grou, Lemmer en Heerenveen streden in de middenmoot, waarbij Grou van een negende plaats moest oprukken en Heerenveen zelfs twaalfde van de dertien skûtsjes was. Lemmer kon zich rond de zesde plaats handhaven.

sneek

Inderdaad dertien skûtsjes in de strijd. De Sneker Pan moest na de eerste (valse) start het wedstrijdwater verlaten. Bij een aanvaring met Grou was het schip van Jappie Visser stuurloos geraakt. Visser gaf meteen toe dat hij fout was geweest (schermfoto Omrop Fryslân).

Bij de eerste de beste boei was de dagwinnaar Gerhard Pietersma betrokken bij een protestsituatie met Klaas Westerdijk. De schippers van Earnewâld en de Halve Maen bonden beide de rode vlag in het want. En kwamen met dat dunkdoek over de eindlijn, zodat ze zich bij de jury moesten melden. Omdat Gerhard Pietersma (E) geen voorrang verleende aan Westerdijk werd de winnaar uitgesloten en kreeg hij veertien punten. De dagzege was nu voor Akkrum (Pieter Meeter).

start

Zoals gezegd moesten Sytze Brouwer, Albert Visser en Douwe Visser zich uit de achterhoede naar voren worstelen. Uiteindelijk kwamen ze in de volgorde Heerenveen, Grou, Lemmer over de finishlijn, Als de wedstrijd echter een ronde langer had geduurd, had de nieuwe kampioen nog wel verder naar voren kunnen zeilen, want de wind haalde aan. Een kolfje naar zijn hand.

kampioen

Vrijwel zeker zullen Visser en zijn bemanningsleden morgen in Grou gehuldigd worden. Daar wordt veel publiek verwacht. Vele liefhebbers van het wedstrijdzeilen met de oude vrachtschepen kunnen zich in het dorp aan de Pikmar melden, niet in het minst omdat de IFKS al bekend heeft gemaakt dat de start van haar kampioenswedstrijden op het IJsselmeer bij Hindeloopen niet doorgaat. Dit vanwege de harde wind, een zomerstorm, die wordt verwacht.

Uitslag

Voor het klassement zie onderaan de pagina.


Douwe Visser (Grou) wint bij Lemmer en ligt op kampioenkoers

Lemmer 8 augustus 2019 - Met nog een wedstrijd te zeilen is het ongemeend spannend bij het SKS-skûtsjesilen. Er zijn drie duidelijke kandidaten voor de titel: Albert Visser (Lemmer) met 35,7 punten, Sytze Brouwer (Heerenveen) met 32,8 en Douwe Visser (Grou) met 29,7 punten. Dat alles na aftrek van het slechtste resultaat tot nu toe.

start

Waarschijnlijk verlaat Grou morgen op de Snitser Mar met de vlag in top het wedstrijdwater. Als het skûtsje meer dan vier plaatsen achter Heerenveen eindigt, gaat de kampioenswimpel naar Sytze Brouwer die vorig jaar op de streep door Douwe Visser werd verslagen.

tacozijl Albert Visser zal de derde plaats in het klassement wel kunnen vasthouden. Hij staat ruim acht punten voor op Pieter Meeter (Akkrum), die net als Visser al 14 punten als slechtste wedstrijd heeft moeten aftrekken. Een kampioenschap zit er voor de Lemster schipper niet meer in of de nummers een en twee van het klassement zouden elkaar uit de wedstrijd moeten varen.

De winst van Grou in de tweede wedstrijd in de baai van Lemmer toonde donderdag weer de klasse van Douwe Visser en zijn bemanning. Meindert de Groot (Stavoren) mocht even aan de overwinning ruiken, maar na een kruisrak en een voordewinds rak (er werd weer een "op en neer"-baan gevaren) was De Groot al achter Visser.

Daarachter ontspon zich een strijd die vaak beslist werd bij de gate, de twee boeien aan het eind van het voordewindse rak. Daarbij bleek de keuze voor de koers naar de dijk van de Noordoostpolder steeds weer de beste te zijn.

gate

Uiteindelijk wist Pieter Meeter zich nog voor de Staverse skûte te manoeuvreren en die positie stond de Akkrumer niet meer af. Heerenveen en Lemmer lukte het niet in de voorste gelederen mee te kunnen strijden. Heerenveen kwam niet verder dan de vijfde en Lemmer niet verder dan de achtste plaats.

Van de Sneker Pan en Woudsend is de laatste dagen niet veel te verwachten. Beide verkeerden bij Lemmer in de achterhoede. Ook in het klassement zal het voor beiden "dreech" worden om bij de eerste tien te eindigen.

Uitslag

Voor het klassement zie onderaan de pagina.Spanning en sensatie op eerste dag Lemmer

swh Lemmer 7 augustus 2019 - De eerste dag dat er gezeild werd in de baai van Lemmer was er gelijk een van spanning en sensatie. Spanning doordat de koplopers van het klassement weer van plaats wisselden als gevolg van de de finishvolgorde (Grou, Earnewâld, Lemmer, Heerenveen) en door de vele protesten (aanvankelijk acht later terug gebracht tot vier).

De sensatie zat in een kluwen van skûtsjes die terecht kwam bij de rand van het wedstrijdwater. Daarbij raakte het roer van Huizumer skûtsje na een aanvaring door Sneek in ongerede en het schoof de LM tussen de rondvaartboten Toerist VI en de Frisian Queen door. Daarna raakte ook Stavoren in de problemen en die dreigde de Toerist VI te torpederen. Dat gevaar werd, letterlijk en figuurlijk, tijdig gekeerd. Sneek werd overigens door de jury uitgesloten en Huizum mag een gemiddeld aantal punten rekenen voor deze wedstrijd.

De start was direct goed en Grou en Earnewâld profiteerden daar het meest van. Ze duelleerden fel om de eerste plaats, maar steeds was het Douwe Visser die het heft in handen hield. Gerhard Pietersma mocht wat dichterbij komen, maar de leiding overnemen, nee dat zat er niet in.

grou

Daarachter was er ook een felle strijd tussen Albert Visser en Sytze Brouwer. De Lemster zag vele malen zijn derde plek bedreigd, maar ook hij kon de Heerenvener skûte op afstand houden.

lemmer

Ondertussen leek de Lemster baai opgefleurd te worden door rode protestvlaggen en een groene. Acht rode vlagjes werden geturfd. De groene zette Woudsend om duidelijk te maken dat er inderdaad een fout was gemaakt. Drie extra punten bovenop zijn dagklassering dus. Uiteindelijk werden drie van de vier protesten niet ontvankelijk verklaard en restte dus alleen de straf voor de Sneker Pan.

Uitslag

Voor het klassement zie onderaan de pagina.


De strijd bij de SKS verhardt zich; vele protesten in middenmoot

Woudsend 5 augustus 2019 - De wind was prima, zelfs in het begin van deze achtste wedstrijd van dit SKS-skûtsjesylseizoen 2019 woei het behoorlijk stevig; de wolkenluchten ook fraai. Maar daar hadden de skûtsjesilers weinig oog voor. Sterker nog, het lijkt erop dat de onderlinge strijd zich met de laatste tweede wedstrijden bij Lemmer en de finale op de Snitser Mar in zicht bezig is te verharden.

Halve_Maen

Zeker vier schippers kondigden aan naar de protestkamer te komen om een overtreding van een collega door de jury te laten afstraffen. En dan was er ook nog Douwe Visser, die een overtreding toegaf door de groene vlag te zetten, waardoor hij in ieder geval drie strafpunten bovenop de vijf van het dagklassement accepteerde.

Vier deelnemers werden na behandeling van de protesten met veertien punten (overigens wel aftrekbaar als het slechtste resultaat) de jurykamer uitgestuurd.

Auke de Groot (Stavoren) en Jeroen Pietersma (Drachten) protesteerden twee keer tegen elkaar met als eindoordeel van de vierkoppige jury dat ze allebei een keer fout waren geweest, dus beide verdwenen naar de onderste regionen van de uitslag.

Jaap Zwaga (Langweer) protesteerde Jehannes Meeter (Huizum) uit de wedstrijd omdat Huizum de Langweerders had gehinderd toen dat skûtsje terugkeerde om opnieuw te starten.

Jappie Visser (Sneek) werd uitgesloten omdat hij zeilend over stuurboord geen voorrang verleende aan de over bakboord zeilende Jaap Zwaga.

Het protest van Gerhard Pietersma (Earnewâld) tegen Rinus de Jong (Joure) werd niet ontvankelijk verklaard.

winnaar

In ieder geval is zeker dat Sytze Brouwer met het Heerenveenster skûtsje een volledig terechte overwinning boekte. Hij kwam fantastisch uit de tweede start (bij de eerste gingen de skûtsjes massaal over de startlijn). Zijn voorsprong bedroeg bij de finish iets meer dan vijf minuten op de verrassende Klaas Westerdijk (Halve Maen).

Daarachter lijken ook de nummers drie en vier Willem Zwaga (Leeuwarden) en Albert Visser (Lemmer) rustig het feest in te kunnen gaan. Maar dan komen de probleemgevallen want op een bepaald was het of iedereen in de middenmoot tegen elkaar protesteerde, constateerde een ietwat sarcastische toeschouwer.

In veel gevallen was de oorzaak een bakboord-stuurboord-situatie. Niet onlogisch want doordat de skûtsjes steeds meer gelijkwaardig worden, is het niet de snelheid maar de besluiten van de schipper die voor protesten zorgen.

Lemmer

In de achterhoede bleef Woudsend protestvrij. Langweer, de nummer laatst van de bijna twee kilometer lange zandloperbaan voor de Indyk op het Heegermeer, voer vanaf de start met een rode vlag in het want.

Uitslag

Voor het klassement zie onderaan de pagina.

==================================================

Concurrentie nadert koplopers SKS
na door Heerenveen gewonnen protesten

Stavoren 3 augustus - Twee protesten van Sytze Brouwer (Heerenveen) tegen zijn naaste concurrenten Douwe Visser (Grou) en Albert Visser (Lemmer) werden in Stavoren door de jury toegewezen. Waarna de spanning in de SKS-competitie 2019 weer volledig terug was.

akkrum

Brouwer kwam met beide Vissers in een bakboord-stuurboord-situatie terecht, waar hij het recht van de weg had. De jury was dat ook van mening en de twee kregen veertien punten (in plaats van bezeilde plaatsen).

Het was het spannende slot van een wedstrijd die in het teken stond van de wraak van Pieter Meeter. Hij won de slag op het IJsselmeer "om 'e súd", onder de zuiderdijk van Stavoren.

De talrijke belangstellenden, het was immers zaterdag, genoten met volle teugen. Mede dankzij de baan voor het publiek langs. Plus dat de tribune aan lager wal lag, zodat de schepen stevig doorstampten met soms wolken schuim voor de boeg.

Het was opnieuw een "op en neer"-baan die de skûtsjes vier volle ronden via de bovenboei en de spreader naar de voorwindse gate voerde. In principe moet er vervolgens na het ronden van een van de boeien van dat poortje geen voordeel van de afstand naar de bovenboei zijn, dat was ook niet het geval, maar de windschiftingen (de ene keer bij de wal, de andere keer ver in "zee") zorgden wel voor fikse veranderingen.

veld

Meeter veroverde door een eigen koers te varen de koppositie ten koste van Klaas Westerdijk (Halve Maen), die drie ronden lang aan de leiding lag. Desondanks was de tweede plaats een prima prestatie van dit Drachtster skûtsje (een van de twee). Het leek er nog even op dat Grou naar de tweede plaats zou zeilen, maar dat lukte Visser niet, zelfs niet nadat Anne Tjerkstra geprobeerd had de stand van de rabanden aan te passen.

veld

Uiteindelijk finishten Grou en Lemmer respectievelijk als derde en vijfde met tussen hen Heerenveen. Logisch dat Brouwer daarom zijn protest doorzette en genade voor rechts zou laten gelden gezien de erkenning van de fouten. Het zetten van de groene vlaggen ten teken dat drie strafpunten bovenop de plek in de rangschikking van de wedstrijd werden geaccepteerd, wuifde Brouwer simpel weg.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina

==================================================

Lemmer wint de op en neer baan van Elahuizen

Elahuizen 2 augustus 2019 - De wedstrijdcommissie van Elahuizen koos voor zijn jaarlijkse wedstrijd op de vrijdag voor Stavoren voor een experiment. Niet traditioneel op de Fluezen een zandloper of een driehoek, maar een "op en neer"-baan. In de windse starten, kruisrak naar de eerste boei, vervolgens voor de wind terug en dan weer hetzelfde kruisrak opnieuw afleggen. En daarbij ook nog de keuze voor schippers tussen twee boeien. Inderdaad, de zogeheten gate.

veld

Nieuw is dat verschijnsel niet voor de skûtsjesilers. In het voorseizoen zeilen ook de SKS'ers voorwedstrijden, waarbij deze baan wordt gebruikt. Maar of de opgedane ervaring deze vrijdag van grote invloed op het wedstrijdverloop is geweest, blijft de vraag. Weinigen waagden een gokje. Het gros voer achter elkaar naar dezelfde boei in de "gate".

Bovendien was de invloed van de weersomstandigheden groot. Begon werd met stevige wind en hoosbuien, in de loop van de middag werd het droog en flauwde de wind af.

Dat alles zorgde niet voor grote verrassingen. De besten van deze wedstrijd waren ook de besten in de competitie. Albert Visser (Lemmer) won voor de derde maal, Sytze Brouwer (Heerenveen) werd tweede, Jehannes Meeter (Huizum) derde en Douwe Visser (Grou) vierde. Dus wordt het puntenverschil met de rest van de deelnemers in het klassement aan het eind van de eerste zeilweek groter en groter.

lemmer

Na aftrek van het slechtste resultaat gaat Albert Visser aan de leiding met een voorsprong van 1,1 punt op de Grouster Douwe Visser. Het verschil met de nummer drie is al groter, namelijk ruim zeven punten.

Op de Fluessen lag in eerste instantie Heerenveen aan de leiding, maar een ronde later had Lemmer de kop overgenomen om die niet meer af te staan. Teake Klaas van de Meulen stond er op dat moment nog uitstekend voor op de derde plaats, maar de Woudsenders kozen de "verkeerde" gateboei en zakten terug.

regen

Opvallend was het varen van Gerhard Pietersma (Earnewâld). Hij was niet vooruit te branden en finishte als laatste van de veertien. En dat voor een schipper die toch in het linker rijtje van het klassement thuis hoort. Jappie Visser leek in eerste instantie in de voorste linies te kunnen strijden, zakte terug naar de laatste plaats maar kwam toch nog als negende over de eindlijn.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina


==================================================

Akkrum valt terug met dank aan zeilraad en neemt wraak

Langweer 1 augustus 2019 - Het nieuws kwam deze donderdag niet uit de SKS-wedstrijd op de Langweerder Wielen zelf, al werd die prima gewonnen door Douwe Visser (Grou) met op de tweede plaats Albert Visser (Lemmer). Het was de zeilraad die voor een verrassing zorgde.

Tijdens de eerste race bij Grou was Pieter Meeter (Akkrum) met de gaffel vast komen te zitten onder het stuurboordswant van Earnewâld. Daarbij brak het rondhout en verliet Meeter met schade de wedstrijd. De protestcommissie gaf Gerhard Pietersma de schuld van het incident, waardoor Earnewâld veertien punten aan de broek kreeg. Akkrum mocht een gemiddeld aantal punten voor de openingswedstrijd gaan rekenen.

duel

Maar de zeilraad besliste vandaag in hoger beroep anders. De jury baseerde volgens dit college de "veroordeling" op een verkeerd artikel uit het wedstrijdreglement. Pietersma ging vrijuit en dat betekende tegelijkertijd dat de schade waardoor Meeter de strijd moest staken, niet de schuld van een derde partij was.

Dus moest Meeter knarsetandend veertien punten bijschrijven. Bovendien werd hij naar aanleiding van een protest van Lemmer bij Terhorne ook nog eens uit de uitslag van die dag gehaald. Achtentwintig punten op één morgen erbij krijgen, Meeter zorgde ongewild voor iets wat nog nooit eerder bij de SKS was voorgevallen.

Het belette hem echter niet om achter de beide Visser op een soms roerige Langweerder Wielen de derde plaats te bezeilen. Het enthousiasme over de prestatie was bij het passeren van de finishlijn evenwel niet groot op het witte skûtsje.

langweer

In de soms striemende regen duelleerden daarachter Jappie Visser (Sneek) en Sytze Brouwer (Heerenveen) dat het een lieve lust was. Tot aan de laatste boei leek Brouwer de vierde plaats op Visser te veroveren, maar toen kreeg hij zoveel problemen met de vuile wind uit de Sneker zeilen dat hij terugviel naar de zevende plaats, nog achter Huizum en Earnewâld. Achter de Halve Maen en Leeuwarden en voor Stavoren, Langweer en Drachten kwam het Jouster skûtsje over de eindlijn. Maar schipper Rinus de Jong hield al ernstig rekening met een gang naar de protestkamer. Twee keer kreeg hij in deze wedstrijd een rode vlag te zien. Het werd geen verloren middag voor hem. De protesten werden niet ingediend.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina


==================================================

Akkrum valt terug met dank aan zeilraad en neemt wraak

Langweer 1 augustus 2019 - Het nieuws kwam deze donderdag niet uit de SKS-wedstrijd op de Langweerder Wielen zelf, al werd die prima gewonnen door Douwe Visser (Grou) met op de tweede plaats Albert Visser (Lemmer). Het was de zeilraad die voor een verrassing zorgde.

Tijdens de eerste race bij Grou was Pieter Meeter (Akkrum) met de gaffel vast komen te zitten onder het stuurboordswant van Earnewâld. Daarbij brak het rondhout en verliet Meeter met schade de wedstrijd. De protestcommissie gaf Gerhard Pietersma de schuld van het incident, waardoor Earnewâld veertien punten aan de broek kreeg. Akkrum mocht een gemiddeld aantal punten voor de openingswedstrijd gaan rekenen.

duel

Maar de zeilraad besliste vandaag in hoger beroep anders. De jury baseerde volgens dit college de "veroordeling" op een verkeerd artikel uit het wedstrijdreglement. Pietersma ging vrijuit en dat betekende tegelijkertijd dat de schade waardoor Meeter de strijd moest staken, niet de schuld van een derde partij was.

Dus moest Meeter knarsetandend veertien punten bijschrijven. Bovendien werd hij naar aanleiding van een protest van Lemmer bij Terhorne ook nog eens uit de uitslag van die dag gehaald. Achtentwintig punten op één morgen erbij krijgen, Meeter zorgde ongewild voor iets wat nog nooit eerder bij de SKS was voorgevallen.

Het belette hem echter niet om achter de beide Visser op een soms roerige Langweerder Wielen de derde plaats te bezeilen. Het enthousiasme over de prestatie was bij het passeren van de finishlijn evenwel niet groot op het witte skûtsje.

langweer

In de soms striemende regen duelleerden daarachter Jappie Visser (Sneek) en Sytze Brouwer (Heerenveen) dat het een lieve lust was. Tot aan de laatste boei leek Brouwer de vierde plaats op Visser te veroveren, maar toen kreeg hij zoveel problemen met de vuile wind uit de Sneker zeilen dat hij terugviel naar de zevende plaats, nog achter Huizum en Earnewâld. Achter de Halve Maen en Leeuwarden en voor Stavoren, Langweer en Drachten kwam het Jouster skûtsje over de eindlijn. Maar schipper Rinus de Jong hield al ernstig rekening met een gang naar de protestkamer. Twee keer kreeg hij in deze wedstrijd een rode vlag te zien. Het werd geen verloren middag voor hem. De protesten werden niet ingediend.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina


==================================================

Zeilraad vindt juryuitspraak Grou fout

Langweer 1 augustus 2019 - De jury heeft op grond van een verkeerd artikel uit het wedstrijdreglement Earnewald uit de uitslag van Grou geschrapt. Gerhard Pietersma is daarom alsnog op de derde plaats in die wedstrijd terug gezet en Pieter Meeter (Akkrum) krijgt veertien punten. Dat is vanmorgen bekend gemaakt. Het hoger beroep van Drachten is afgewezen.

==================================================

Harde wind op Snitser Mar plaagt skûtsjes; Heerenveen wint.

Terherne 31 juli 2019 - Notabene op het thuiswater van zijn eigen commissie heeft Sytze Brouwer op fenomenale wijze de overwinning geboekt. Hij stuurde het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen als eerste rond de boei aan het eind van het eerste kruisrak, waarna geen concurrent hem nog kon inhalen.

Zelfs Douwe Visser (Grou) niet, de schipper die vorig jaar in de slotwedstrijd gelijk met Heerenveen eindigde in punten maar het kampioenschap veroverde door voor dat skûtsje te finishen. De enige zorg voor Visser was nu in het laatste kruisrak Gerhard Pietersma (Earnewâld) achter zich te houden.

snitsermar

De wedstrijd begon anderhalf uur later dan gepland. Oorzaak de zware buien met harde wind die het meer teisterden. Pas even na drie uur gingen de zeilen als eerste bij Earnewâld omhoog en vervolgens maakten ook de anderen zich zeilklaar. Als laatste kwam Langweer op het wedstrijdwater en dit skûtsje zou uiteindelijk ook als laatste eindigen.

De wisselingen vonden plaats in de middenmoot en de achterhoede, eigenlijk uniek omdat de schippers weinig risico namen. Bij die laatste groep was Albert Visser, de kampioen van de nauwe wateren, met zijn Lemster skûtsje te vinden. Hij lag in de slotfase van de wedstrijd op een na laatste, maar wist uiteindelijk als elfde de eindstreep te passeren.

huizum

In de middenmoot wisselden Jappie Visser (Sneek), Pieter Meeter (Akkrum) en Willem Zwaga (Leeuwarden) regelmatig van positie, waarbij de laatste het beste van het trio uit de bus kwam. Daarvoor kwam Johannes Meeter (Huizum) opnieuw netjes bij de eerste vier binnen, gevolgd door Jouster Rinus de Jong.

Drachten kwam over de finish met de groene vlag in het want ten teken dat schipper Jeroen Pietersma erkende een overtreding te hebben gemaakt. Albert Visser protesteerde tegen Pieter Meeter (Akkrum), de behandeling van dat bezwaar zal pas donderdag plaatsvinden omdat de jury nog getuigen wil horen.

Verder maakte het bestuur van de SKS bekend dat de wedstrijd van dinsdag bij Earnewâld reglementair was verlopen en dat dus niet overgegaan behoefde te worden tot ongeldig verklaren van de race.

jappievisser

Na afloop van de wedstrijd kwam schipper Jappie Visser en bemanning aan boord bij de leden van het Dicky van der Werf Fonds, de sponsorgroep van de Sneker Pan. Natuurlijk moest hij op de foto met Jannewietske de Vries.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina

==================================================

Drachten (Jeroen Pietersma) wint SKS bij Earnewâld
dankzij pech met zeilval bij Huizum

30 juli 2019 - Aan de overwinning van Jeroen Pietersma bij Earnewâld in de smalle wateren tussen de hoge bomen, valt weinig af te dingen. Gestart van positie twee (traditioneel was er weer een start van nummer) pakte hij al snel de leiding en die behield hij in de spannende slotstrijd met Pieter Meeter (Akkrum) en Douwe Visser (Grou).

huizum

Maar... Pietersma had het geluk ook mee. Ten eerste: er werd niet gestart van de wal maar er was een sleepstart tot op het meertje Sânmar, waar het redelijk vrij zeilen was. De start was overigens tien minuten uitgesteld en direct na het van wal gaan brak een sleeptros tussen twee skûtsjes.

Ten tweede streek zijn voorganger Johannes Meeter (Huizum) een vijftal minuten de zeilen omdat er bij het grootzeilblok wat fout zat. Een bemanningslid werd met een bootsmanstoeltje de mast in gehesen om het probleem op te lossen.

En ten derde kon Pietersma vrijuit zeilen zonder last te hebben van de windschiftingen, het inzakken van de wind en de problemen die de kruisende concurrentie in de smalle Langesloot en door bomen omzoomde Folkertsleat.

gribus

Twee schippers dienden na afloop van de wedstrijd een protest in tegen de wedstrijdcommissie. Jaap Zwaga (Langweer) en Auke de Groot (Stavoren) zijn van mening dat de wedstrijd geen eerlijk verloop heeft gehad. Beiden kwamen rond de 50 minuten na de winnaar over de eindstreep. Overigens zijn de redenen voor het protest niet duidelijk.

Het SKS-bestuur moet binnen twee dagen een uitspraak doen aangezien het hier een protest tegen de organisatie betrof.

Ongetwijfeld zal er een zucht van opluchting hebben geklonken op de volgvloot want vanaf woensdag wordt op de grote(re) meren gevaren. Op het Sneekermeer en daarna is een echte vliegende start mogelijk en nemen bovendien de hoge bomen de skûtsjes de wind niet uit de zeilen.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina

==================================================

Windschiftingen en walstart bepalen SKS-wedstrijd Veenhoop

29 juli 2019 - Traditioneel werd er in het Grietmansrak bij de Wijde Ee (Drachten-Veenhoop) van de wal gestart. Een vliegende start is door het smalle meertje niet mogelijk. Althans niet voor de grote voormalige vrachtscheen. Op het startsein mogen daarom de zeilen worden gehesen en vervolgens kan het skûtsje los van de kant worden geduwd.

lemmer

Tijdens de openingsavond van het SKS-skûtsjesilen, vrijdag in Grou, was de volgorde bepaald. De veertien nummers waren met iets meer dan een scheepslengte verdeeld. De finish vond, als tenminste het Grietmansrak bezeilbaar was, ook bij hetzelfde nummer plaats, zodat elk skûtsje in theorie dezelfde afstand had afgelegd. Aldus geschiedde.

Maar... omdat de Wijde Ee maar twee rakken mogelijk maakt en pas in het tweede rak gelaveerd kon worden, kwam een grote groep schepen tegelijk en voordewinds bij het eerste merkteken van de baan aan. Met als gevolg aanvaringen en protestvlaggen.

lemmer

Albert Visser, winnaar zaterdag bij Grou en geloot op nummer 1, had daar geen last van. Hij zeilde vrij en behield de hele wedstrijd een grote voorsprong op de volgers Pieter Meeter (Akkrum) en Sytze Brouwer (Heerenveen).

Meeter zal overigens woensdag voor de zeilraad moeten verschijnen want Gerhard Pietersma (Earnewâld) vecht zijn uitsluiting bij Grou aan. Dit als gevolg van het incident waarbij de gaffel van Meeter brak.

De vier ronden op de Ee brachten de zeilers achter de kopgroep van drie maandag op verschillende posities. Met name in de middenmoot zorgden vlagen en windschiftingen van soms wel 20 graden dat skûtsjes naar voren oprukten en vervolgens weer terugvielen. We werden vaker door de anderen gezeild, dan dat we zelf de koers konden bepalen, aldus klonk het na afloop.

gewonde

Uiteindelijk werd dus Lemmer voor de tweede maal in successie winnaar, gevolgd door Huizum en Heerenveen. De nummer twee van Grou, Douwe Visser, kwam als negende over de eindlijn. Langweer was als laatste.

Tijdens de wedstrijd vielen ook enkele gewonden. Zo werd een bemanningslid van Woudsend getroffen door een blok van de fok. Hij werd van boord gehaald en na behandeling aan de wal weer teruggebracht naar het skûtsje.

Uitslag

Voor klassement zie onderaan de pagina

==================================================

Lemmer wint start SKS skûtsjesilen; Akkrum breekt gaffel

gaffel akkrum

Grou 27 juli 2019 - Wie spanning had verwacht tijdens de eerste dag van het SKS-skûtsjesilen 2019 bij Grou, die kwam niet echt aan zijn trekken. Eigenlijk was het een wedstrijd waar de besten uit de start geen angst hoefden te hebben nog achterhaald te worden. Door de oostelijke windrichting kon er amper een fatsoenlijk kruisrak in de wedstrijd worden opgenomen.
Albert Visser (Lemmer) kwam prima uit de start, nam bij de eerste boei al de leiding met achter zich Auke de Groot (Stavoren) en zag regerend kampioen Douwe Visser (Grou) op de derde plaats. De Groot zou terugvallen en de Lemster Visser verdedigde zich knap tot het eind van de vier rondjes tegen de aanvallen van neef Douwe.
Rondjes overigens waren weinig kruisrakken in zaten, eigenlijk maar één die in twee of drie slagen kon worden genomen. Jappie Visser met de Sneker Pan was aanvankelijk achterin te vinden, maar vocht zich naar de koppositie van de middenmoot en na de behandelijk van de protesten steeg hij nog verder naar boven.
lemmerUiteindelijk kwam de einduitslag in de protestkamer tot stand. Pieter Meeter (Akkrum) protesteerde tegen Gerhard Pietersma (Earnewâld). De eerste kwam tijdens het ronde van de bovenwindse boei met zijn gaffel onder het stuurboordswant van Pietersma met als gevolg dat de gaffel van Meeter knapte. De jury stelde Meeter in het gelijk zodat het aantal punten van de zeilerij van Grou voor het totaal van de serie steeds zal veranderen vanwege de gemiddelde berekening. Meeter moest de wedstrijd verlaten met averij door schuld van een andere deelnemer.
Verder kwamen Jeroen Pietersma (Drachten), Auke de Groot (Stavoren) en Jaap Zwaga (Langweer) met de rode vlag over de finish, die er nog geen twee uur bij het starteiland in de Pikmar was gelegd. Stavoren won het protest van Drachten waardoor Jeroen Pietersma veertien punten kreeg. Dat was dus ook het geval voor Earnewâld, zie de affaire met de kapotte gaffel en Langweer won het protest tegen Woudsend. Dus ook veertien punten voor Gerhard Pietersma en voor Teake Klaas van der Meulen.

Donderdag werd bekend dat de zeilraad de uitspraak van de jury in het protest van Akkrum tegen Earnewâld heeft vernietigd, waardoor Pietersma alsnog als derde werd geklasseerd en Meeter veertien punten kreeg.

Uitslag


KLASSEMENT 2019 (na aftrek slechtste wedstrijd)

Pieter Meeter (Akkrum) kreeg voor de wedstrijd bij Grou eerst een gemiddeld aantal punten dat na iedere wedstrijd opnieuw moest worden berekend. De zeilraad stelde na een hoger beroep van Earnewâld dat Pietersma ten onrechte was gediskwalificeerd. Derhalve kreeg Meeter 14 punten omdat hij de wedstrijd verlaten had.

Drie wedstrijdpunten boven op de dagklassering waren er voor Klaas Westerdijk (Halve Maen) op de Veenhoop, Jeroen Pietersma (Drachten) bij Terherne, Douwe Visser (Grou) bij Woudsend en Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) bij Lemmer (Leeuwarderdag).