Opregte Sneeker kop

Jeroen Pietersma wint eerste SKS-wedstrijd

30 Juli 2016 - Jeroen Pietersma uit Sneek heeft bij Grou de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2016 van de SKS gewonnen. Albert Visser en Gerhard Pietersma (varend op respectievelijk de skûtsjes van Lemmer en Earnewâld) kwamen als twee en drie over de lijn.
De Sneker Pan werd als nummer zes afgeblazen en was daarmee de grote mannen van vorig jaar voor. Kampioen 2015 Dirk Jan Reijenga kwam niet verder dan de achtste stek, terwijl Douwe Visser van het Grouster skûtsje negende werd.
Vanwege familie-omstandigheden stond Teake Klaas van der Meulen niet aan het roer van Woudsend. Hij werd vervangen door Klaas van der Meulen, zoon van oud-schipper Ype van der Meulen.


Sneker Pan wint bij Veenhoop

1 augustus 2016- Douwe Visser heeft met de Sneker Pan de wedstrijd van Drachten-Veenhoop gewonnen. Het van startpositie 14 vertrokken Sneker skûtsje kwam ruim voor de concurrentie in het Grytmansrak door de finish. Tweede werd Akkrum en derde Heerenwed02. Het Huizumer skûtsje kwam vlak voor de finish in aanvaring met Earnewâld en staakte dus op het laatste moment de wedstrijd.


Opnieuw zege voor Sneker Pan, nu bij Earnewâld

2 augustus 2016- Douwe Visser passeerde vanmiddag bij Earnewâld opnieuw als winnaar de eindstreep. De Sneker Pan hield na vertrokken te zijn van startpositie één de Drachtsters van Jeroen Pietersma (zaterdag winnaar) nipt achter zich. Auke de Groot (Súdwesthoeke) werd als derde afgeschoten, Douwe Visser met Grou vierde en Albert Visser (Lemmer) vijfde.


Earnewâld eerste,
Sneker Pan blijft leider klassement

3 augustus 2016- Gerhard Pietersma flikte het met het Earnewâldster vanmiddag op de Snitser Mar bij Terherne. In het tweede kruisruik nam hij de leiding om die niet meer af te staan. Verrassend was de vierde plaats van het Woudsender skûtsje. Sneek had een matige start en kwam bij de eerste boei in de problemen. Na een negende plaats finishte Douwe Visser uiteindelijk als zesde, waardoor hij de leidende positie in het klassement behield.


Eerste zege voor Grou, Sneker Pan vierde

4 augustus 2016 - Douwe Visser heeft vandaag met it Doarp Grou de SKS-wedstrijd op de Langweerder Wielen op zijn naam geschreven. Hij wist de opnieuw goed varende Pieter Meeter (Akkrum) en de verrassende Alco Reijenga (Heerenveen) voor te blijven. De Sneker Pan kwam als vierde uit de strijd die gekenmerkte werd door stevige windvlagen, maar doordag Heerenveen werd gediskwalificeerd na een protest van de Halve Maen, eindigde Douwe Visser als derde.


Tweede zege voor Gerhard Pietersma,
Sneek opnieuw drie

5 augustus 2016 - Opnieuw een overwinning vooor Gerhard Pietersma. De Sneker in Earnewâldster dienst, lag op de Fluezen de hele wedstrijd ruim voor op Douwe Visser van Grou en zijn neef Douwe Visser van Sneek. De naaste concurrenten van de Sneker Pan voeren vandaag in de middenmoot of de achterhoede. Daardoor kon de voorsprong met een punten worden uitgebouwd. Pietersma staat nu tweede in het klassement. Huizum finishte als twaalfde maar werd door een protest van Heerenveen als laatste geklasseerd.


Langweer verrassende winnaar bij Stavoren

6 Augustus 2016 - Langweer was vandaag op het IJsselmeer de verrassende winnaar van het SKS-skûtsjesilen. Nadat lange tijd Lemmer de belangrijkste kandidaat voor de dagzege leek, pakte Johannes Meeter in de laatste ronde de zege. Achter hem greep ook een achterhoedezeiler, Siete E. Zn Meeter, de derde plaats na Grou.
Douwe Visser van de Sneker Pan leek in eerste instantie goed mee te doen, stoomde op naar de vierde plaats, maar zakte uiteindelijk terug naar de achtste stek. Dat hij uiteindelijk zesde werd, was te "danken" aan de aanvaring tussen Joure en Akkrum, waarbij Joure in overtreding was. Akkrum verliet met schade aan het zwaard en giek de wedstrijd, gevolgd door Joure.
Omdat Akkrum schade opliep en de wedstrijd moest verlaten als gevolg van de overtreding van Joure, krijgt Meeter voor deze wedstrijd een gemiddeld aantal punten. Verder werd de Halve Maen gediskwalificeerd.
Duizenden toeschouwers zagen vanaf de dijk "om 'e sud" het spektakel op het water.


Derde zege voor Gerhard Pietersma.
Sneek behoudt koppositie klassement

8 Augustus 2016 - Met een derde plaats in de wedstrijd op het woelige Hegemer Mar onder de Woudsender wal, heeft Douwe Visser met de Sneker Pan zijn koppositie in het klassement verstevigd. De wedstrijd begon drie kwartier later dan gebruikelijk omdat men wilde wachten op het voorspelde afnemen van de wind. Toch kregen de veertien van de SKS te maken met stevige windvlagen, waardoor regelmatig de onderzijde van de tjalken kon worden bekeken. Gerhard Pietersma pakte zijn derde dagzege, met broer Jeroen op de tweede plaats. Op de foto boven stuurt Douwe Visser "brutaal" de over stuurboord varende Sneker Pan voor de op de voorrangsboeg liggende concurrentie.

woudsend


Derde zege voor Sneker Pan voor Joure en Earnewâld

10 Augustus 2016 - Douwe Visser is een stapje dichterbij het kampioenschap 2016 van de SKS gekomen. Op het IJsselmeer rondde de Sneker voor Joure en Earnewâld de boei en nam de kop in de wedstrijd over van Drachten (op de foto het moment dat de Sneker Pan aan de leiding komt met rechts daarvan Earnewâld, Joure en uiterst rechts Drachten. Ondanks dat Dirk Jan Reijenga met Joure steeds dichterbij kwam, stond Douwe Visser de leiding niet meer af. Dankzij deze zege vergroot Visser de voorsprong op Gerhard Pietersma (Earnewâld) met 2,1 punten.

Lemmer


De strijd is gestreden

11 Augustus 2016 - Niet op het eigen water, de Snitser Mar, maar op de voorlaatste dag, de tweede van Lemmer, is Douwe Visser met de Sneker Pan kampioen van de SKS geworden. Het is zijn negende titel. De eerste was in 1995. Na een formidabele start, kwam de Sneker Pan als eerste om de boventon en die positie werd ondanks de dreiging van neef Douwe Visser (Grou) niet meer prijsgegeven. Gerhard Pietersma startte slecht en moest onder de wedstrijd naar voren zeilen, met uiteindelijk een zesde klassering. Daardoor kan Earnewâld in het puntentotaal Sneek niet meer passeren.


Drie Sneker schippers op het ereschavot

12 Augustus 2016 - Drie in Sneek woonachtige schippers bestegen het erepodium van het SKS-kampioenschap 2016. Naast de gisteren al kampioen geworden Douwe Visser, wist Gerhard Pietersma (zeilend voor Earnewâld) de tweede plaats in het klassement te behouden en verdreef Douwe Visser (van it Doarp Grou) Albert Visser uit en voor Lemmer varend van de derde plaats. Maar ook de nummer vijf in de eindstand, Jeroen Pietersma van het Drachtster skûtsje, woont in de Waterpoortstad, constateerde burgemeester Hayo Apotheker met trots.

De slotwedstrijd op de Snitsermar was een prooi voor Grou, dat een uitstekende start had en vanaf het begin de koppositie innam. Langweer, Lemmer en Joure waren dichtbij elkaar, maar bij de groepje voegde zich als snel de voorzichtig gestarte Sneker Pan. Douwe Visser liet zien dat hij de laatste race voor eigen publiek voor des Keizers Baard wilde varen.

Na afloop voeren de eerste drie van het klassement een ererondje, waarna naast de starttoren de eerste huldiging plaatsvond, die vervolgens 's avonds in de feesttent op het Starteiland een vervolg kreeg.


Eindklassement 2016