Opregte Sneeker kop
sks logo

Grou kampioen met dank aan Stavoren

Sneek - 18 augustus 2017 - Grou is op de Snitsermar kampioen SKS-skûtsjesilen 2017 geworden. Met dank aan Stavoren dat een protest tegen Grou had, dit alsnog introk en vlak daarna halverwege de Snitser Mar omsloeg.

Grou kampioen Heerenveen, de grootste concurrent van Grou, maakte bij de start een fatale fout en zag de kampioenskansen mede door de harde wind verdwijnen. Toch wist Sytze Brouwer de inhaalrace van de laatste positie op de zesde plaats te voltooien.

slotwedstrijdDe overwinning was voor de derde maal voor Pieter Meeter van Akkrum, maar als je de eerste plaats van de Veenhoop (wedstrijd werd geschrapt) en de eerste plek van Lemmer eerste dag meetelt (waar Meeter eerste werd, maar gediskwalificeerd) was hij de best zeilende schipper.

Douwe Visser voer vandaag met de Sneker Pan constant op de derde plaats in de slotwedstrijd en eindigde ook als zodanig in het eindklassement.

prijsuitreiking Na afloop vond opnieuw de prijsuitreiking, althans de uitreiking van het zilveren skûtsje plaats voor het publiek op het starteiland. Bert Roman van de Rabobank Sneek-Zuidwest-Friesland reikte het zilveren skûtsje uit aan schipper Douwe Visser die staat te glunderen rechtsachter SKS-voorzitter Renee Nagelhout (met microfoon).


Klassement 2017

De SKS heeft het Jouster skûtsje Oeral Thús voor alle wedstrijden geschorst naar aanleiding van het twee keer overtreden van de regels van het originaliteitsreglement.
Langweer heeft zich voor de verdere wedstrijden teruggetrokken.


Spanning stijgt in SKS-kampioenstrijd;
Heerenveen wint opnieuw

Lemmer - 17 augustus 2017 - De spanning in de strijd om het kampioenschap Skûtsjesilen van de SKS is na de tweede wedstrijd in Lemmer verder gestegen. Het aantal kanshebbers op de titel lijkt geslonken naar drie, maar die staan in punten dicht bij elkaar.

heerenveenOpnieuw ging vandaag de overwinning naar Sytze Brouwer met de Gerben van Manen van Heerenveen. Hij rekende keurig af met de opnieuw sterk zeilende Pieter Meeter van Akkrum (gisteren gediskwalificeerd) en de verrassende Johannes Meeter op de skûtsje van Huizum.

Douwe Visser leek met zijn Sneker Pan om tien over twee de beste start te maken, maakt er waren teveel schepen te vroeg over de startlijn, zodat de start over moest. Daardoor en door enkele keuzes die achteraf gezien verkeerd uitvielen, moest Sneek vanuit de achterhoede naar een vijfde plaats oprukken. Lemmer viel terug naar de negende plaats, zijn slechtste resultaat tot nu toe.

Er lijken nog vier kandidaten voor een podiumplaats te zijn: Douwe Visser (Grou) leidt met drie punten voorsprong op Sytze Brouwer, die weer 4,9 punten voorsprong heeft op Douwe Visser (Sneker Pan). Albert Visser (Lemmer en broer van Douwe Sneek) is zo goed als uitgesloten als kandidaat voor de titel, want hij staat 12,2 punt achter de klassementsleider. Er wordt morgen harde wind verwacht voor de finale op de Snitser Mar.


Akkrum wint en verliest

Lemmer - 16 augustus 2017 - Pieter Meeter en zijn bemanning op het Akkrumer skûtsje hebben de eerste wedstrijd van de SKS bij Lemmer (organisatie commissie Leeuwarden) voor spek en bonen meegedaan.

akkrumAl bij de ronding van de eerste boei na de start kwam Meeter over stuurboord naar de boei op het moment dat Auke de Groot (Stavoren) en andere deelnemers over de voorrangsboeg (zie foto) naderden. In plaats van zekerheid voor alles en dus achter de concurrentie langs te gaan, verkoos Meeter zijn schip tussen de boei en het Staverse schip te prikken en dat kwam hem op een rode vlag van De Groot te staan.

Na afloop van de strijd in de baai van Lemmer maakte de jury korte metten met de winnaar van deze middag: Meeter werd gediskwalificeerd. Zijn eerste plaats werd nu een laatste.

De hoogste trede van het ereschavot was vervolgens voor de debutant Sytze Brouwer met de Gerben van Manen van Heerenveen.

grou en lemmerAchter hem werd de strijd tussen Lemmer, Grou en Sneek (op de linkerrand van de foto) beslist in het voordeel klassementsleider Douwe Visser van Grou (bruine skûtsje in het midden voor het groene Lemster schip). Hij hield zijn neven Albert en Douwe Visser van respectievelijk het Lemster skûtsje en de Sneker Pan achter zich. Grou bouwde in het klassement daardoor zijn voorsprong op Sytze Brouwer uit.


Skûtsje Langweer blijft in de haven

Lemmer -16 augustus 2017 - Het Langweerder skûtsje zal in de wedstrijden van woensdag en donderdag bij Lemmer en in de finale vrijdag op de Snitser Mar niet meer meezeilen.

Dat heeft het bestuur van de Stichting Skûtsjes Doniawerstal in een persverklaring meegedeeld. Het bestuur zal elke dag de SKS, de overkoepelende organisatie van schippers, bemanningen en eigenaren, laten weten dat Langweer niet meedoet.

De Twee Gebroeders van Langweer verliet zaterdag de strijd op het IJsselmeer bij Stavoren uit protest tegen de nieuwe regels om de oude zeilende vrachtschepen gelijkwaardig aan elkaar te maken. Schipper Jaap Zwaga c.s. vinden dat het schip te zwaar geballast moest worden om aan de voorschriften te voldoen.

Bestuur, schipper en bemanning hebben wel hun "oprechte" excuses aangeboden aan alle bij de SKS betrokken partijen. Achteraf was het staken van de wedstrijd een te emotionele daad, aldus de Langweerders.


Derde zege Sneek;
Grou met averij naar de kant

Woudsend - 14 augustus 2017 - De Sneker Pan pakte op de Hegermer Mar de zege, overtuigend en onbedreigd, maar de aandacht ging deze maandagmiddag vooral uit naar de klassementleider: Grou.

aanvaring Het skûtsje van het dorp aan de Pikmar moest tegen het eind van het tweede rak de strijd staken nadat Drachten tegen de skûte van Douwe Visser was gevaren. Gevolg: schade aan het lummelbeslag, de verbinding tussen giek en mast. Er kon niet verder worden gezeild. Grou verliet de wedstrijd in de terechte verwachting dat voor deze wedstrijd een gemiddeld aantal punten mag worden geboekt.

Jeroen Pietersma van Drachten protesteerde door tegen Huizum maar kreeg geen gelijk van de jury en dus dertien punten. Auke de Groot (Stavoren) die eerder een overtreding op Drachten had gemaakt, werd ook beboet.

sneek vooropAchter de Sneker Pan eindigde Teake Klaas van der Meulen op een verdienstelijke tweede plaats, gevolgd door debbutant Klaas Westerdijk met het skûtsje de Halve Maen.


Langweeer houdt er mee op

Stavoren - 12 augustus 2017 - Het Langweerder skûtsje zeilt dit jaar niet meer mee. Jaap Zwaga hebben vanmiddag op het IJsselmeer er de brui aan gegeven. Het zeilplan 2016 van de SKS zadelt hen naar eigen zeggen met veel onvoordelige vierkante meters op. Op de foto onder verlaten de Langweerders het wedstrijdwater.

langweer weg

De strijd op het knobbelige IJsselmeer, het was lager wal bij de dijk, werd na ongeveer anderhalf uur varen gewonnen door Douwe Visser van Grou die van meet af aan aan kop lag. Goede tweede was Sytze Brouwer van Heerenveen. Ook Auke de Groot zorgde op thuiswater voor een keurige prestatie: hij werd derde.

spreaderIn de slotfase leek de Sneker Pan vanuit de middenmoot op de derde plaats te komen, maar de bakboordslag was te kort om echt winst te boeken. In het laatst van de wedstrijd kwam Sneek nog tussen vier andere skûtsjes in de problemen, waardoor een zekere vierde plaats verloren ging.

Voor het eerst werd er met een zogeheten "spreader" gewerkt. De schippers konden bij het uitkomen van het ruimwindse rak kiezen tussen een boei aan bakboord of aan stuurboord om het kruisrak in te gaan. Doordat er verder maar één boei aan het eind van het lange kruisrak lag, was er sprake van een soort sprintwedstrijd.


Weer zege Sneek na windstilte

Elahuizen - 11 augustus 2017 - Het dreigde vanmiddag niet door te gaan, het skûtsesilen op de Fluezen bij Elahuizen. Maar na uitstel voor onbepaalde tijd werd om drie uur toch de startprocedure ingezet.

De vijfde wedstrijd voor het klassement leek weer een prooi te worden voor Pieter Meeter, maar na één rak was Taeke Klaas van der Meulen (Woudsend) hem al voorbij en vervolgens zakte hij naar de uiteindelijk negende plaats.

Sneek kwam als derde uit de start, zakte na het voordewindse rak naar de vijfde plaats, maar na het volgende kruisrak was Douwe Visser opgerukt naar de tweede plaats. En twee boeien later kwam de Panne als eerste door. Een positie die niet meer werd afgestaan.

In het klassement zonder aftrek van slechtste wedstrijd gaat Pieter Meeter aan de leiding. Hij wordt gevolgd door Albert Visser (Lemmer) en Douwe Visser (Grou). Met aftrek leidt Meeter nog wel, maar zitten Grou, Lemmer en Sneek hem dicht op de hielen.

Dat was de situatie tot de uitspraak op een protest van Langweer tegen Akkrum. Pieter Meeter werd door de jury verwezen naar de laatste plaats van de wedstrijd en daardoor veranderde het klassement. Zonder aftrek duikelde hij van 1 naar 5; met aftrek staat hij maar 0.1 punt voor op Grou.


Tweede zege Pieter Meeter (Akkrum)

10 augustus 2017 - Hield Douwe Visser met de Sneker Pan hem gisteren van de overwinning, vandaag nam Pieter Meeter wraak. Hij won aftekend op de Langweerder Wielen.

De Sneker Pan viel na een redelijke start terug naar de laatste plaats in de wedstrijd en kon zich uiteindelijk terug worstelen naar de achtste stek.

De neef van de Sneker schipper, Douwe Albertzoon, wiste de schande van de Snitser Mar uit en kwam nu als tweede over de eindlijn.

Opvallend was het sterke zeilen van Johannes Meeter op het Huizumer skûtsje. Hij wist als derde aan te komen, nipt voor Sytze Brouwer van Heerenveen. Teake Klaas van der Meulen leek bij de finish iets te ver door te varen, maar hij kwam even voor Jeroen Pietersma binnen.


Eerste zege Sneker Pan op Snitser Mar

9 augustus 2017 - Vanaf het tweede kruisrak lag vanmiddag de Sneker Pan aan de leiding van de wedstrijd bij Terherne. Om vervolgens geen centimeter toe te geven. Sterker nog: de voorsprong op de volgers werd verder uitgebreid

Sneker Pan TerherneIn eerste instantie leek de zege opieuw, na de winst gisteren bij Earnewâld, te gaan naar Pieter Meeter van Akkrum. Hij moest later nog aan de bak om Gerhard Pietersma en Albert Visser achter zich te laten.

De wedstrijd begon vanwege Hardzeildag om vijf minuten voor vier. Opvallend was dat er zich geen valse start voordeed. Dat was mede te danken aan de prima startlijn die wedstrijdleider Gerlof van Wieren uit Workum had uitgelegd.

Vanaf twintig voor zes finishten de skûtsjes voor de wind, iets wat vrijwel nooit voor komt. Maar de organisatie durfde geen kruisrak meer aan omdat het vaarverbod voor de beroepsvaart om zes uur niet meer van kracht zou zijn.


SKS schrapt wedstrijd Veenhoop definitief

9 augustus 2017 - Het SKS-bestuur heeft besloten om de wedstrijd bij de Veenhoop definitief niet mee te tellen voor het klassement. Volgens een verklaring is dit gebeurt na overleg met de jury.


Drijfpartij bij Earnewâld; Akkrum wint

8 augustus 2017 - De wedstrijd bij Earnewâld is geëindigd in een drijfpartij. Bovendien was het een kort gebeuren, want in verband met de waarschuwing voor slecht weer, werd er maar een uur gevaren.

Pieter Meeter (Akkrum) won, voor Auke de Groot (Stavoren) en Albert Visser (Lemmer). Douwe Visser met de Sneker Pan kon op het smalle water bij Earnewâld niet uit de voeten, en passeerde als negende zijn startnummer.

Jehannes Meeter (Leeuwarden) en Jeroen Pietersma (Drachten) konden niet voorkomen dat ze op het walpubliek in dreven. Daarbij vielen gelukkig geen slachtoffers. Meeter trok wel de protestvlag tegen de wedstrijdcommissie. De jury veegde dit bezwaar evenwel van tafel.

Volgens insiders binnen de skûtsjevloot is de kans niet denkbeeldig dat de wedstrijd van de Veenhoop alsnog geldig wordt verklaard. Er zouden procedurefouten zijn gemaakt.


Earnewâld wint maar Joure definitief aan de kant

Veenhoop 7 augustus 2017- Het is jammer voor glorieuze winnaar Gerhard Pietersma, hij lag bij de finish bijna dertien minuten voor op nummer twee, Douwe Visser van de Sneker Pan. Maar de meeste belangstelling ging toch uit naar het definitief verwijderen van Joure uit de wedstrijdserie.

Het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, de organisatie van de eigenaren en schippers plus bemanningsleden van de veertien skûtsjes, heeft vanmiddag de Oeral Thús van de Stichting Skûtsje Haskerlân definitief uit de wedstrijdenreeks van 2017 gezet.

Het besluit is genomen nadat Joure vandaag bij de Veenhoop aan de wedstrijd deelnam zonder dat de op grond van het het originaliteitsreglement vereiste aanpassingen waren uitgevoerd.

Volgens schipper Dirk-Jan Reijenga was de verboden aanpassing gedaan vanwege de veiligheid; volgens insiders waren er voldoende andere mogelijkheden om de veiligheid van de bemanning te garanderen.

Bovendien heeft Reijenga en de stichting waarvoor hij de leiding over de Oeral Thús zich niet gehouden aan de procedures die schippers en eigenaren hebben vastgesteld.


Persbericht SKS d.d. 5 augustus 2017 :
Oeral Thús krijgt 21 niet aftrekbare punten

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen sanctioneert het skûtsje van Joure, de Oeral Thús, vanwege het niet naleven van het reglement van de vereniging. Het mastbeslag voldoet niet aan het Originaliteitsreglement en het bestuur van de SKS staat geen afwijking op deze regels toe. Originaliteit is nl. één van de peilers van het gedachtegoed van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Bovendien biedt dit Originaliteitsreglement voldoende mogelijkheden voor ieder skûtsje om veilig aan de jaarlijkse wedstrijdenreeks deel te nemen. Na herhaaldelijk aandringen zijn voorgestelde aanpassingen niet uitgevoerd. Joure krijgt als sanctie opgelegd: 21 niet aftrekbare punten. Bij herhaling van dit strijdig handelen zal uitsluiting van de resterende wedstrijdenreeks volgen.

Tijdens de extra algemene ledenvergadering van 7 oktober 2016 is het voorstel voor de "Formule 2016" met meerderheid van stemmen aangenomen en is tevens bepaald dat er geen dispensatie of overgangsregeling zou worden toegepast. Deze nieuwe formule bepaalt de toegestane verhouding tussen de afmetingen van de skûtsjes en de zeilen.

Joure heeft ervoor gekozen om een nieuwe mast te laten maken. Tevens hebben zij een nieuw zeil laten maken conform de regels van Formule 2016 en het zeilsilhouet.

Sinds enige weken is gebleken dat Joure naast de nieuwe mast ook een nieuw beslag heeft laten maken dat afwijkt van het oude beslag en in strijd is met het Originaliteitsreglement van de SKS.

Volgens dit reglement van de SKS had de eigenarencommissie van Joure deze wijziging tevens bij de Kommisje Amels moeten melden; dit is niet gebeurd.

De eigenarencommissie heeft onlangs pas aangegeven dat men deze aanpassing nodig vindt om veilig en competitief te kunnen zeilen. Het bestuur van de SKS is van mening dat het Originaliteitsreglement voldoende marges biedt om hier een oplossing in te vinden. Het bestuur heeft Joure tevens een oplossing aangeboden die ruimte geeft voor een veilige situatie.

De eigenarencommissie heeft tijdens verschillende vergaderingen (ledenvergaderingen en overleg eigenarencommissies) in de periode tussen 7 oktober 2016 en heden voldoende mogelijkheden gehad om haar situatie onder de aandacht te brengen maar ze was niet aanwezig of heeft dit niet gedaan. Meedenken in oplossingen of mogelijkheden vanuit de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) was dan ook niet mogelijk.

Het SKS-bestuur heeft de eigenarencommissie met klem verzocht om het mastbeslag van hun skûtsje conform de reglementen aan te passen echter heeft men niet aan dit verzoek voldaan; het SKS bestuur betreurt deze keuze.

De overige 13 skûtsjes voldoen overigens wel aan het Originaliteitsregle- ment van de SKS.


Grou wint weer op eigen water

Grou 5 augustus 2017 - Het is wel vaker gebeurd dat Albert Visser de winst bij Grou, zijn thuishaven, pakte. Maar dit keer ging het niet met de overmacht van eerdere malen. Achter kwamen binnen enkele seconden Joure, dat lange tijd op kop lag, en verrassend ook Lemmer. Netjes was de prestatie van debutant Klaas Westerdijk op de Halve Maen, die de vierde plaats opeiste. Sytse Brouwer schreef zijn eerste wedstrijd als schipper in de kampioenscompetitie als zesde in de boeken. De beide andere nieuwelingen, Jaap Zwaga (Langweer) en Willem Zwaga (Leeuwarden) sloten het veld van veertien schepen af. Douwe Visser had de Sneker Pan met de nieuwe mast duidelijk nog niet aan de praat. Bovendien moest hij bij de start terug omdat hij te vroeg over de lijn was. De nieuwe laag nanocoating bij Earnewâld leverde Gerhard Pietersma niet meer dan een tiende plaats op.